Farmors brunkager
Netop nu i skrivende stund, sidder jeg og nyder roen. Idag er der blevet hentet juletræ og om ikke så længe, skal dette træ pyntes. Jeg glæder mig til at se det endelige resultat og betragte pigerne, som helt sikkert vil beundre træet med de mange farverige julekugler.
Udover dette, har jeg lavet brunkager idag – min farmors opskrift. Hele huset duftede af en blanding af gran og julesmåkager, og det behagede mig vel. Selv F måtte smage en brunkage, da de var færdigbagte. Jeg synes selv, at brunkager hører julen til – sammen med klejner og vaniljekranse.
Til en stor portion skal du bruge:
1/2 kg smør
1/2 kg sukker
1/4 l sirup
125 g grofthakket mandler
1 1/2 spsk stødt nelliker
2,5 spsk kanel
15 g potaske
1 spsk koldt vand
1 kg mel
Start ud med at smelte smør, sukker, sirup og kanel i en gryde. Tag gryden af varmen og rør mandler og nelliker i blandingen. Tilsæt potaske, som du har udrørt i 1 spsk koldt vand, og lad blandingen køle af, inden du tilsætter melet. Tril pølser af dejen og rul noget film eller bagepapir rundt om pølserne, inden du lægger dem på køl i køleskabet i ca. 1 1/2 – 2 timers tid.
Tænd ovnen på 175° almindelig ovn. Brug en god kniv til at skære tynde skiver af pølsen, som du lægger på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag dem i ovnen i ca. 5-6 min.
Velbekomme.
Hej Liv ?
Tusind tak 🙂 Herhjemme bliver de spist med stor velbehag, og så kan man altid tilføje sukat til dejen, hvis man er til det.
Ha en dejlig aften og en god jul 🙂
De bedste hilsner Christina, Greeneater