Grønne linsedeller

1. Søndag i advent og et lille surdejs tip

Idag er dagen, hvor vi, hvis man da altså har sådan et, tænder det første lys i sin adventskrans. Hvert eneste år, ærgrer jeg mig over, at jeg altid er bagud, når det gælder sådan nogle ting, og listen er lang: adventskrans, kalenderlys, (det bliver oftest først tændt i midten af december, fordi jeg altid glemmer at få lavet dekorationer med mos og gran). Luciaboller, peberkagehus, nisselandskab, Bo Bedres julekugler og glimmergøjl, hjemmelavet gløgg osv. Selvfølgelig er det ikke et must, bevares – men det er nok lige så meget hyggen og traditionerne, der er forbundet til julemåneden. Jeg priser mig lykkelig for, at pigerne endnu er så små, at de ikke helt forstår det der med julen endnu, for der er mange ting, som jeg gerne vil have indført af juletraditioner. Jeg håber selvfølgelig også, at de engang vil tænke tilbage på traditionerne som værende nogle gode barndomsminder. Og lad os starte lige nu, for én ting har dog været et forbrugsbehov for mig i år. Jeg har nemlig investeret mig i en nissedør. Eller lad os sige det sådan. Jeg har adopteret en nisse, som skal bo her hos os i julemåneden. IMG_0047

Han flyttede ind igår aftes, alt imens pigerne lå og sov, og jeg er spændt på at se, hvad F siger til det, når hun vågner imorgen tidlig. Jeg håber ihvertfald, at hun bliver begejstret for at se den lille nissedør med dertilhørende stige, som pludselig er dukket op i løbet af natten. Lad os håbe, at det er starten på en fast juletradition hjemme hos os.

En anden ting, som jeg gerne vil introducere jer for er min surdej. Sidste år i slutningen af august måned, startede jeg en surdej op. Det er første gang, at jeg har haft min surdej så længe, uden at den er blevet alt for gæret i duften. Jeg opbevarer min surdej i køleskabet, da jeg ikke bruger den mere end 1-2 gange i løbet af 1-2 uger, og når den står på køl, går hele gæringsprocessen også i stå. Det betyder så også, at jeg tager den ud et godt stykke tid før, jeg skal bruge den i dejen, så gærcellerne når at vågne op.

Jeg brugte i tidernes morgen en meget simpel surdejsopskrift, som lyder følgende:

1 dl vand

1 dl mel (blanding af halv hvede og halv grahamsmel)

Rør følgende ingredienser sammen og lad det stå i stuetemperatur i 3-4 dage. Dæk det med et stykke husholdningsfilm, men undgå helst, at lukke det alt for tæt. Rør i surdejen et par gange om dagen.

Brug lidt af surdejen i dit første bagværk men lad noget være tilbage. Tilsæt så 1 dl vand og 1 dl melblanding igen og lad den stå et par timer, inden du stiller den på køl (hvis du ikke bager så mange gange i løbet af en uge) eller lader den stå på køkkenbordet i et patentglas

IMG_0333

Har I også en surdej hjemme hos jer?

Rigtig god søndag derude.

Skriv et svar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

Grønne linsedeller