Olivenbrød

Varme hveder med et twist af kanel, tørrede æbler og appelsinskal

Imorgen er det store bededag og en gammel tradition lyder på, at vi aftenen inden spiser varme hveder. Traditionen er omtrent 200 år gammel. Dengang i  tidernes morgen bagte bagerne store hvedeknopper, fordi de ligesom mange andre dansker havde lukket på store bededag – så kunne folk købe varme hveder om torsdagen, som altså kunne spises, når bageren havde lukket – men selvfølgelig også torsdag aften.

Der er mange der den dag idag holder denne tradition i hævd – dog har vi nok langt flere butikker som holder åbent imorgen end der var dengang.

Der findes mange variationer af hvedeknopper. Nogle kan lide dem klassiske – andre kan lide dem grove. Jeg har her lavet en udgave med appelsinskal, kanel og tørrede æbler – og ja. Det skal så lige siges, at det er den 2. portion jeg laver idag, da jeg ved et forfærdeligt uheld brændte det første hold på


BILLEDE

Hveder med et strejf af appelsin, kanel og æbler (6-8 stk):

  • 30 g gær
  • 1/2 dl olie
  • 2 dl mandelmælk
  • 1 spsk sukker
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk kardemomme
  • 1-2 spsk revet appelsinskal
  • 1 dl tørrede æbletern fra Urtekram
  • 2,5 dl havregryn
  • 6 dl hvedemel

  1.  Lun mandelmælk og olie  i en kasserolle
  2. Hæld den lune blanding sammen med gær, sukker, salt og krydderier.
  3. Tilsæt revet appelsinskal, æbletern, havregryn og mel og ælt dejen godt sammen.
  4. Tilsæt mere mel hvis dette er nødvendigt.
  5. Lad dejen hæve i ca. 1 time.
  6. Tænd ovnen på 200°
  7. Form 6-8 boller af dejen og placer dem tæt på en bageplade beklædt med bagepapir.
  8. Lad bollerne efterhæve i 15-20 min.
  9. Sæt bollerne i ovnen og bag dem i 10-12 min.
  10. Server bollerne nybagte eller ristet på brødristeren med kanelsmør og jordbærmarmelade.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

Olivenbrød