Farmors brunkager

Tykke bløde klejner

En anden småkage, der næsten også altid er på julebordet er klejner, som barn brød jeg mig ikke om smagen og konsistensen – det er blevet bedre med årene, selvom klejner stadig ikke er min favoritsmåkage. Dog synes jeg, at det er en hyggelig process at lave- og koge dem.

Opskrifter du finder på nettet indeholder næsten altid æg, da det er med til at binde dejen sammen, istedet for æg, kan du ligesom jeg, bruge slimet fra hørfrø. Jeg kværner mine hørfrø inden og tilsætter den mængde vand, der skal til. Efter en 10 min tid, vil du opdage, at der har dannet sig en slimet konsistens. Dét er hørfrø æg.

Til 1 æg Skal du bruge: 1 spsk kværnet hørfrø + 3 spsk vand

IMG_3613

Du skal bruge:

25 g gær

3 dl plantemælk

1 kg mel

1/2 tsk hjortetaksalt

2 tsk kardemomme

125 g plantemargarine

3 hørfrøæg ( 3 spsk kværnet hørfrø + 9 spsk vand)

160 g sukker

Revet skal fra 1 citron (ej nødvendigt)

1 1/2 pakke palmin til kogning

Start ud med at hælde gær i en skål. Lun mælken til den er fingerlun og hæld den sammen med gæren. Tilsæt mel, kardemomme, hjortetaksalt og plantemargarine.

Pisk hørfrøæg og sukker sammen i en anden skål til sukkeret er opløst. Hæld det sammen med melblandingen og ælt dejen sammen. Lad dejen stå og hæve under et viskestykke i 45 min.

Opvarm palminen i en gryde. Brug en tandstik til at tjekke om olien er varm. Det gør du ved at stille tandstikken ned i olien. Syder og bobler det rundt om den, er olien klar.

Rul dejen helt ud og alt afhængig af, hvor tykke dine klejner skal være. Brug en klejnerulle til at lave klejnerne klar, eller skær dejen ud i rudeformet med en brødkniv. Skæres ud i rudeform.
Skær et snit i midten af ruden og fold den ene spids igennem klejnen for at vride dem. Kog klejnerne til de har en brunlig farve. Læg dem op på et stykke køkkenrulle for at suge noget af fedtet fra klejnen. Gentag proceduren indtil der ikke er mere dej tilbage. Drys dem med flormelis, mens de endnu er varme, eller sprøjt dem med glasur, når de er afkølet. Jeg kan bedst lide dem, som de er.

Velbekomme

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

Farmors brunkager